Britons embraced a "convenience food" lifestyle around 6,000 years
ago when they replaced hunting and fishing with dairy farming,
scientists say.
Studies of old rubbish dumps and dirty dishes found our ancient
ancestors gave up their passion for fish and wild meats to begin a love
affair with milk.
Early hunters feasted on venison and wild boar and ate large
quantities of seafood, including seals and shellfish, research by the
University of Bristol and Cardiff University found.
But when experienced immigrants introduced domestic animals 6,000
years ago, Britons quickly gave up wild foods and fishing was largely
abandoned.
Seafood was shunned for the next 4,000 years, reappearing in the
British diet during the Iron Age and becoming a significant part of it
only with the arrival of the Vikings.
The findings come from a large-scale investigation of British archaeological sites dating from around 4,600 BC to 1,400 AD. [...] times-series.co.uk
Reference: 'Immediate replacement of fishing with dairying by the earliest farmers
of the northeast Atlantic archipelagos' by Lucy J. E. Cramp, Jennifer
Jones, Alison Sheridan, Jessica Smyth, Helen Whelton, Jacqui Mulville,
Niall Sharples and Richard P. Evershed in Proceedings of the Royal Society B Link
Actualización 18-02-14. Los antiguos britones abandonaron los platos a base de pescado en favor de una dieta rica en lácteos hace 6.000 años
Los productos del mar tenían escasa importancia en las dietas de los granjeros del Neolítico
Los productos lácteos dominaban el menú tan pronto como las vacas
lecheras y las ovejas llegaron a Inglaterra. Los primeros granjeros
britones, que vivieron hace 6.000 años, preferían la ternera, el carnero
y la leche. Se cree que el uso de ganado vacuno para producir lácteos
desde comienzos del Neolítico indica que la ganadería fue introducida
por inmigrantes experimentados...
miércoles, 12 de febrero de 2014
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Actualización. Los antiguos britones abandonaron los platos a base de pescado en favor de una dieta rica en lácteos hace 6.000 años
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