Europe's first farmers helped spread a revolutionary way of living across the continent. They also spread something else. A new study reveals that these early agriculturalists were fertilizing their crops with manure 8000 years ago, thousands of years earlier than previously thought.
Fertilizer provides plants with all sorts of nutrients that they need to grow strong and healthy, including, most importantly, nitrogen, phosphorus, and potassium. That's why farmers all over the world, in countries rich and poor, put manure on their crops. Nevertheless, it may not be intuitively obvious that spreading animal dung around plants is good for them, and archaeologists had found no evidence for the practice earlier than about 3000 years ago. Farmers in the Near East—what is today Israel, Palestine, Syria, Jordan, and neighboring countries—began cultivating plants and herding animals about 8000 B.C.E., but there are no signs that they used animal dung for anything other than as fuel for fires.
So a team led by Amy Bogaard, an archaeobotanist at the University of Oxford in the United Kingdom, decided to look for evidence in Europe, where farming began to spread from the Near East about 8500 years ago. [...] ScienceNOW
et al, Crop manuring and intensive land management by Europe’s first farmers PNAS 2013 ; published ahead of print July 15, 2013, doi:10.1073/pnas.1305918110 Go to
Actualización 17-07-13. Los agricultores del Neolítico eran mucho más sofisticados de lo que se pensaba
Un nuevo estudio señala que los primeros agricultores de Europa
utilizaban prácticas mucho más sofisticadas de lo que se pensaba hasta
ahora. Un equipo de investigación dirigido por científicos de la
Universidad de Oxford (Inglaterra) ha encontrado que los agricultores
neolíticos abonaban y regaban a sus cultivos ya en el año 6.000 a.C.
Siempre se había asumido que el estiércol no se utilizó como
fertilizante hasta la Edad de Hierro y la época romana. Sin embargo,
esta nueva investigación ha encontrado nitrógeno-15, un isótopo estable
abundante en el estiércol, en granos de cereales y semillas de legumbres
carbonizados procedentes de 13 yacimientos neolíticos de toda Europa.
El estudio sugiere que los agricultores neolíticos utilizaban el
estiércol de sus rebaños de vacas, ovejas, cabras y cerdos como un
fertilizante de liberación lenta para los cultivos. El abonado implica
una inversión a largo plazo en las tierras de cultivo porque el
estiércol se descompone lentamente y los cultivos se benefician de sus
nutrientes durante muchos años. Esta nueva teoría indica un enfoque a
largo plazo para la agricultura.
Esta nueva perspectiva revoluciona la visión tradicional de los
estudiosos de que los agricultores neolíticos eran nómadas que
utilizaban la tala y quema para crear tierras de cultivo temporal para
la agricultura. tendencias21.net
miércoles, 17 de julio de 2013
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