University of Utah anthropologists counted the number of carbon-dated artifacts at archaeological sites and concluded that a population boom and scarce food explain why people in eastern North America domesticated plants for the first time on the continent about 5,000 years ago.
"Domesticated plants and animals are part of our everyday lives, so much so that we take them for granted," says Brian Codding, senior author of the study published online August 2 by the British journal Royal Society Open Science. "But they represent a very unique thing in human history. They allowed for large numbers of people to live in one place. That ultimately set the stage for the emergence of civilization."
Graduate student Elic Weitzel, the study's first author, adds: "For most of human history, people lived off wild foods - whatever they could hunt or gather. It's only relatively recently that people made this switch to a very different method of acquiring their food. It's important to understand why that transition happened."
The study dealt not with a full-fledged agricultural economy, but with the earlier step of domestication, when early people in eastern North America first started growing plants they had harvested in the wild, namely, squash, sunflower, marshelder and a chenopod named pitseed goosefoot, a pseudocereal grain closely related to quinoa. [... ] EurekAlert! / Link 2
Actualización: Una especie de quínoa jugó un importante rol para formar las primeras civilizaciones en Norteamérica
Investigadores descubrieron que la población de Norteamérica oriental casi se duplicó alrededor de 6.900 años atrás, y que continuó creciendo rápidamente hasta hace 5.200 años, poco antes de que las plantas fueran domesticadas por primera vez en la región, unos 5.000 años atrás.
La quínoa es famosa como superalimento en
todo el mundo desde hace poco, pero hace miles de años pudo haber
ayudado a las colonias de cazadores-recolectores a evitar la muerte por
inanición y construir una nueva civilización.
Se ha encontrado evidencia de que la especie huauzontle (Chenopodium berlandieri), un pariente cercano de la quínoa, estuvo entre los primeros cultivos en Norteamérica, en una región que ahora es Illinois.
Algunos científicos han sugerido que la
agricultura se desarrolló por primera vez porque los
cazadores-recolectores levaban una vida tan fácil que tuvieron tiempo
para inventar las técnicas agrícolas. Pero un nuevo estudio apoya una
teoría diferente: un aumento en la población forzó a la gente a
encontrar nuevas maneras de producir comida para no morir de hambre.
Los investigadores usaron artefactos
arcaicos que han sido datados por medio de radiocarbono, para tener una
estimación de qué estaba pasando con la población en ese tiempo.
En ese trabajo descubrieron que la
población de Norteamérica oriental casi se duplicó alrededor de 6.900
años atrás, y que continuó creciendo rápidamente hasta hace 5.200 años,
poco antes de que las plantas fueran domesticadas por primera vez en la
región, alrededor de 5 mil años atrás.
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